Toch de gemeente

We hebben van de gemeente gehoord dat het deurwaarder Van As is, die beslag heeft gelegd op Mo's uitkering. Volgens onze gegevens loopt er inderdaad een schuld bij Van As en omdat die gegevens al een paar maanden oud zijn, willen we weten wat nu de stand van zaken is. Dat hebben we nodig voor het schuldenoverzicht. We nemen aan dat de schuld inmiddels wat gedaald is omdat er maandelijks wordt afgelost via de beslaglegging. Mo belt Van As, kunnen we meteen even vragen of de correcties al doorgevoerd zijn. Nou nee, er wordt helemaal niets afgelost. "We hebben helemaal geen beslag gelegd op uw uitkering. Maar nu ik u toch aan de lijn heb, wil ik graag een betalingsregeling afspreken.” Begrijpelijk, want Mo heeft daar een schuld en die moet afbetaald worden. Maar hij krijgt minder dan het bestaansminimum en houdt dus echt niets over (sterker nog, hij komt tekort elke maand terwijl hij heel zuinig leeft) dus hij kan geen betalingsregeling afspreken. Hoe erg hij zich ook schaamt en hoe graag hij ook die schuld af wil betalen. Zachtjes hoor ik hem zeggen dat hij bezig is met schuldsanering en dat hij hoopt dat ze snel iets horen.

We kijken elkaar vragend aan. Zou er nog een andere deurwaarder Van As zijn? Zouden we het allebei verkeerd begrepen hebben van die aardige mevrouw bij de gemeente? En de grote vraag: Wie heeft er dan beslag gelegd? We besluiten het aan het UWV te vragen. Die zullen toch wel weten aan welke ‘derde’ ze het geld dat ze inhouden van Mo’s uitkering overmaken. Het antwoord van UWV komt snel, zonder doorverbinden en zonder aarzelen: de gemeente Grotestad heeft beslag gelegd. “Weet u het zeker?” Ja de mevrouw van het UWV weet het zeker: de sociale dienst van de gemeente Grotestad heeft beslag gelegd.

Het bergje gebroken klompen wordt weer wat hoger. Dus die mevrouw die ons twee keer zo aardig geholpen heeft, heeft zitten slapen, ons voor de gek gehouden? Laten we het netjes houden, en stellen dat ze zich vergist heeft. Kan gebeuren. (Maar verbazingwekkend vind ik het wel. Het is toch haar werk, dit soort zaken.)

Mo belt weer met de mevrouw van gemeente Grotestad. Ja, ze wist het al. Ja, ze had kennelijk een fout gemaakt. Ja, ze zou hem een brief sturen met het overzicht van de schuld. En ja ze zou het in orde maken met het UWV. We gaan het zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten